torstai 15. marraskuuta 2012

Hirven paisti ja salaatti paahdetuista punajuurista

Syksy on siitä ihanaa aikaa, kun saa syödä herkullista riistaa! Vasan paisti on mureaa ja maku mieto, joten liha ei tarvitse paljoa mausteita. Käytän aina kokolihojen kypsennyksessä paistomittaria ja alhaista lämpötilaa. Tällä perusohjeella teen useimmiten hirven/poronpaistit lisukkeita vain vaihdellen. Juurekset sopivat aina riistan lisukkeeksi ja tällä kertaa valmistin punajuuresta ja aurasta klassisen salaatin. Kaapista sattui löytymään kuivattuja herkkutatteja, joten tein niistä vielä kermaisen kastikkeen lihalle. Herkullista kyllä!


Tarvitset siis hirven vasan paistin. Hiero lihan pintaan öljyä, suolaa kohtalaisesti, mustaa pippuria ja rosepippuria, rosmariinia sekä timjamia. Maustamisen voi tehdä edellisenä päivänä, jos haluaa, että liha saa paremmin makua. Ota liha vähintään tunti ennen paistamista huoneenlämpöön. Ruskista paisti kauttaaltaan kuumassa pannussa nopeasti ja siirrä se pataan. Tee lihan pintaan muutamia pieniä viiltoja ja upota niihin valkosipulinkynsiä. Laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Laita  uuniin paistumaan 120-150 asteeseen. Ota paisti uunista, kun lihan sisälämpötila näyttää 60-65 astetta. Kääri liha folioon lepäämään. Leikkaa levännyt paisti poikkisyin ohuiksi siivuiksi. 



Salaatti paahdetuista punajuurista

5 punajuurta
50 g voita
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa

1 ruukkusalaatti (tammenlehvä, jääsalaatti, vuonankaali, rucola ym.)
1/2 pakettia aurajuustoa
kourallinen saksanpähkinöitä
ripaus suolaa ja musta pippuria
balsamiviinietikkaa
tuoretta persiljaa 



Kuori punajuuret ja pilko ne pieniksi lohkoiksi. Sulata voi ja lisää siihen rosmariini, suola, hunaja ja balsamiviinietikka. Laita punajuurilohkot ja voi-mausteseos uunivuokaan. Paahda punajuuria uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia. Sekoita paiston aikana välillä ja kokeile kypsyys haarukalla lopuksi.

Revi salaatti tarjoilulautaselle. Mausta balsamiviinietikalla, ripauksella pippuria ja suolaa. Laita punajuurilohkot salaatin päälle. Murustele lopuksi aurajuusto ja pähkinät sekä tuoretta persiljaa salaatin pinnalle.

 Herkkutattikastike
 (kuivatuista tateista)

noin 30 g kuivattuja herkkutatteja
vettä
1 sipuli
1 purkki flora kuohua tai kuohukermaa
vehnäjauhosuurustetta (vehnäjauhoa + vettä)
nokare voita
ripaus pippuria
suolaa

Laita tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi. Pilko sipuli pieneksi. Valuta sienet ja säästä liotusliemi. Ruskista sienet ja sipuli pannulla voissa. Lisää liotusliemi ja keitä kasaan jonkun aikaa, niin että maut tiivistyy. Lisää kerma ja anna kiehua vielä hetken aikaa. Suurusta vehnäjauhosuurusteella sopivan paksuiseksi ja kiehauta vielä pari minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti